Kinder Podologie

De kindervoet verschilt enorm met die van een volwassene.

Een kindervoet is volop in ontwikkeling daarom is het verstandig om de stand van de voeten en met name het looppatroon goed te volgen. Op deze manier kunnen problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en indien nodig behandeld worden. Ook is belangrijk te weten dat u zich niet te snel zorgen hoeft te maken, veel van de standsafwijkingen zijn normaal bij een kind. Daarover hieronder meer.

Hieronder vind u de kinderpodologie richtlijn omtrent de ‘normale’ ontwikkeling van de kindervoet/been:

Baby 0 – 2 jaar
Het vetkussen onder de babyvoet is dik waardoor de voetjes er afgeplat uitzien. In de loop der jaren zal de dikte van het vetkussen afnemen en ontstaat er een voetholte. Baby’s hebben tussen de leeftijd van 0 tot 1,5 jaar O-beentjes. De meeste kinderen beginnen met hun eerste stapjes tussen de 10 en 18 maanden.

Kind 2 – 6 jaar
Rond de leeftijd van 1,5 jaar zullen de beentjes even recht staan. Vervolgens zal er een X-stand van de beentjes ontwikkelen. Dit gaat vaak gepaard met knik-/platvoetjes wat tot een zekere hoogte normaal is. Naarmate de leeftijd toeneemt zullen de voeten en benen uit zichzelf steeds rechter gaan staan.

Kind 6 – 8 jaar
Tussen de leeftijd van 6 en 8 jaar ontwikkelen de platvoeten zich tot een normale voetboog, ook de X-stand van de benen zou in deze periode moeten afnemen. Zowel de voeten als de benen zouden tegen de leeftijd van 8 jaar recht moeten staan. Voor de leeftijd van 6-7 jaar is er in de meeste gevallen geen reden om ongerust te zijn als de stand van de voeten en/of benen van uw kind niet helemaal overeen komt met wat voor deze leeftijd als ”normaal” beschouwd wordt. Deze leeftijden zijn namelijk richtlijnen en zijn voor elk kind verschillend.

 

Redenen om contact op te nemen met de kinderpodoloog

• Overmatig struikelen.
• Niet lang kunnen lopen.
• Hielklachten.
• Afwijkende/kromme teenstand.
• Ingegroeide nagel.
• Knie-, heup- en rugklachten.
• Pijn tijdens sporten.
• Vermoeidheid in voeten en/of benen.

Normale ontwikkeling kind 0 – 10 jaar
groei_ontwikkeling_kind

Hieronder het blogartikel dat ik schreef voor de site van Podozorg Nederland.

Ook dit is kinderpodologie. | 15 september 2017

Het snelle meisje en het kleine botje

Bipartiete sesambeentje

Elf jaar is ze, een atletiek talentje. Haar voorbeeld: Dafne Schippers. De podoloog valt bijna van zijn stoel als hij hoort hoe vaak ze traint. ‘Dat moet wel als je olympisch kampioen wilt worden’ zegt ze zonder te knipperen met haar ogen. Het is duidelijk: een topsporter.

Hier doet het pijn en ze wijst onder haar voet in de buurt van haar grote teen. ‘Vooral bij langere afstanden…’

Rond de plaats waar het pijn doet zijn er meerdere structuren, gewrichten en botjes die de pijn kunnen veroorzaken. Vooral bij sporters kan in de voorvoet gemakkelijk een blessure ontstaan.

Na onderzoek (o.a. met de echo) is de boosdoener al snel gevonden. Een van sesambeentjes onder het grote teen gewricht veroorzaakt de pijn.

 

De sesambeentjes, de kleinste botjes in de voet

De sesambeentjes (ossa sesamoidea) zijn kleine botjes in de vorm van sesamzaadjes (maar vaak wel groter). De beentjes onder het gewricht van de grote teen zijn vrij bekend. Maar ze komen echter ook voor in andere delen van het lichaam. Het meest bekende sesambeentje is de knieschijf of patella. We beperken ons nu even tot de sesambeentjes onder het gewricht van de grote teen.

Sesambeentjes kenmerken zich doordat zij zich in het verloop van pezen bevinden. Met andere woorden, zij maken deel uit van de pees als benige uitsteeksels. De sesambeentjes in de voet hebben een aantal functies:

  • Beschermen en begeleiden van de pees van de buiger van de grote teen (flexor hallucis longus)
  • Vergroten van het grondvlak en geven daarmee dus stabiliteit
  • Verzorgen een betere afwikkeling van de grote teen (hefboom)

Zo’n klein beentje met zulke belangrijke functies, wanneer daar iets fout gaat kan dat pijnlijke gevolgen hebben.

sesambeentjes

Bipartiet of tweedelig sesambeentje

Een sesambeentje kan ook afwijken van de mooie ronde vorm. Zo kan het voorkomen dat een sesambeentje uit twee helften bestaat en zodoende pijn veroorzaakt. Deze afwijkende vorm kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn een breuk ten gevolge van een zogenaamd trauma. Vaak na een val of zelfs overbelasting zoals bij intensief trainen.

breuk_sesambeentje

Een sesambeentje kan ook aangeboren uit twee helften bestaan, men spreekt dan van een bipartiet of tweedelig sesambeentje.

echo_sesambeentje

Deze ‘congenitale bipartite os sesamoïdeus’ kan bij sportende kinderen tot klachten leiden. Omdat de sesambeentjes
nog niet volgroeid zijn ontstaat juist bij kinderen en adolescenten bij belasting pijn.

Goed om te weten dat deze pijn ten gevolge van bipartie self-limiting is, dat wil zeggen dat boven een bepaalde leeftijd de klachten verdwijnen. Dit geldt uiteraard niet voor een breuk in een sesambeentje ten gevolge van een trauma.

Onderscheid tussen gebroken sesambeentje en een aangeboren bipartiet sesambeentje.

De podoloog kan het onderscheid vaak op de echo zien maar een belangrijk kenmerk is dat een aangeboren bipartiet sesambeentje bijna altijd (in 90% van de gevallen) in beide voeten (bilateraal) voorkomt.

 

Behandeling

De behandeling voor een pijnlijk sesambeentje, door breuk of aangeboren tweeledigheid, bestaat eruit dat het betreffende sesambeentje drukvrij wordt gelegd.

In het geval van deze jonge atlete koos de podoloog ervoor beide zijden te ontlasten.

Doormiddel van een steunzool kan vrij nauwkeurig op de plaats van het sesambeentje een zachter materiaal worden aangebracht. Zo wordt de druk op het sesambeentje verminderd en zal deze sneller herstellen.

sesam_zooltje

Register Podoloog

Contactinformatie